Merkinfo: Panasonic

Panasonic Corporation (Japans: パナソニック株式会社 ; Panasonikku Kabushiki-gaisha), tot 1 oktober 2008 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd., is een Japans elektronicaconglomeraat en tevens ’s werelds grootste producent van elektronica. Het bedrijf is over de hele wereld voornamelijk bekend om het hoofdmerk Panasonic. Het bedrijf is gevestigd te Kadoma, Osaka in Japan. In 2014 telde het circa 250.000 medewerkers, waarvan drie vijfde buiten Japan werkzaam is.

Het bedrijf is opgericht in 1918 door Konosuke Matsushita. De allereerste producten van het bedrijf waren lampen, die vanaf 1927 verkocht werden onder de handelsnaam National. In mei 1949 kreeg het bedrijf een beursnotering op de effectenbeurs van Tokio en in 1971 volgde een notering op de New York Stock Exchange. Medio 2013 werd de notering in New York na ruim 40 jaar beëindigd.

In 1952 werd Matsushita Electronic Corporation (MEC) opgericht en was het eerste samenwerkingsverband tussen Matsushita en Philips. MEC is leverancier van halfgeleiders, beeldbuizen en verlichtingsartikelen. Het resultaat van MEC stond begin negentiger jaren onder druk door overcapaciteit op het gebied van halfgeleiders. In 1993 verkocht Philips het 35% aandelenbelang in MEC aan Matsushita voor €1.36 miljard. MEC telde toen 22.000 werknemers en had vestigingen in Japan, Singapore, Maleisië en de Verenigde Staten.

In 1954 nam het een meerderheidsbelang in Victor Company of Japan Ltd. (JVC). In 2007 werden de eerste stappen gezet om JVC en Kenwood te laten fuseren. Het aandelenbelang van Panasonic in JVC daalde van 52% naar 37%. In 2011 verkocht Panasonic de laatste aandelen in JVC Kenwood.

Het bedrijf werd internationaal een grote elektronicaproducent met Philips, Sony, en Thomson als belangrijke concurrenten. Matsushita nam in december 1990 Universal Studios over. In 1995 verkocht het een meerderheidsaandeel aan Seagram en uiteindelijk nam deze laatste alle aandelen over van Matsushita.

Via Panasonic en JVC is het concern vertegenwoordigd in de Blu-ray Association, dat pleit voor het gebruik van de Blu-raydisk als opvolger van de dvd. Medio 2010 deed Panasonic een bod op de resterende aandelen van Sanyo Electric en Panasonic Electric Works die het nog niet in handen had. De biedingen hadden een totale waarde van $9,4 miljard en werd betaald in geld en aandelen voor Panasonic. Panasonic had al een aandelenbelang van 51% in Panasonic Electric Works, en nam in 2009 een belang van 50% in Sanyo om toegang te krijgen tot de technologie van oplaadbare batterijen voor elektronica en automobielen. Het past in de strategie van het bedrijf om activiteiten met een lage marge te verruilen voor zonnecellen, accu’s en andere energie gerelateerde activiteiten met betere afzetmogelijkheden. De overnames werden in april 2011 afgerond.

×

Hallo!

Klik hier om een WhatsApp bericht te sturen, of stuur een email naar info@jpaudiovisueel.nl

× Kunnen wij u helpen?